Condilom endofitic

condilom endofitic

condilom endofitic

Acestea sunt manifestarea clinică a unei infecţii active cutaneo-mucoase a regiunii genitale, perigenitale şi perianale masculine şi feminine cu anumite tipuri de papiloma virusuri condilom endofitic HPV. Transmiterea este sexuală dar şi nesexuală mâini infectate, iatrogen —prin diverse condilom endofitic medicale. Importanţa medico-sociala este mare si se datoreaza faptului ca au frecventa foarte mare, condilom endofitic extrem de contagioase si se asociaza des cu alte boli transmisibile sexual.

condilom endofitic

Leziunile sunt produse de tipurile 6,11 de HPV. Clinic se pot imparti in: Condiloame acuminate: leziuni tumorale de mici dimensiuni cu aspect conopidiform, albicioase, moi, multifocale, cu tendinţă de grupare în placarde Condiloame plane: la femei la nivelul cervixului sau a mucoasei intravaginale. Evidenţiabile colposcopic sub formă de leziuni exofitice plate puncte albicioase sau endofitice erozive.

condilom endofitic

Condiloame acuminate gigante: forme extinse, exofitice, localizate perianal sau perivulvar mai ales. Totodata, datorita asocierii frecvente cu alte boli transmisibile sexual, testarea sifilis si HIV este necesara.

condilom endofitic

Biopsia ex. Histopapatologi c se recomanda în cazurile ce nu răspund sau se agravează sub terapie posibilă displazieîn caz de leziuni pigmentate, infiltrate,sau în caz de diagnostic incert.

Comentarii Activarea virusului implică prezența manifestărilor clinice. În deschiderea uretrei Negii genitali pot apărea la deschiderea uretrei, atât la femei, cât și la bărbați. Astfel de formațiuni cad în cavitatea organelor interne în principal din zona intimă, unde se dezvoltă după activarea HPV.

Condiloamele se pot complica prin suprainfectare sau degenerare maligna in cazul prezentei serotipurilor HPV 11, 16, Profilaxia condilomatozei impune folosirea prezervativului ce asigura cel putin protectia colului impotriva infectiei cu HPV oncogene. Tratamentul se adapteaza in functie de numeroşi factori: localizarea condiloamelor, dimensiunea si vechimea lor, infecţia concomitentă a partenerului, statusul imun, subtipul HPV, alte infecţii genitale concomitente, etc.

condilom endofitic

Alti agenti folositi sunt : imiquimod, 5 fluorouracil, cidofovir, bleomicina sau interferonul injectate intratumoral. Interferonul alpha, isoprinozina, imunostimularea nespecifica cu levamisol, BCG se asociaza in terapia leziunilor extinse, recidivante, atunci cand exista un grad crescut de imunodepresie.

condilom endofitic

Mai multe despre acest subiect